maandag 14 mei 2012

De wijzen moeten naar het oosten


Al sinds mensheugenis komen de wijzen uit het Oosten en sinds enkele jaren leek dit op voetbalgebied ook te gelden. Echter kunnen we na het afgelopen seizoen definitief zeggen dat de oosterse boerse wijsheid het toch niet redt in de moderne wereld. Waar men jaar in jaar uit gestaag leek door te groeien naar een topclub, is FC Twente nu afgegleden naar de subtop met een broos fundament voor de toekomst. De ingestorte tribune was een gifzwart dieptepunt aan het begin van het seizoen, maar lijkt nu toch symbool te staan voor de organisatie van FC Twente. Een solide middelgrote basis, maar te broos om uit  te groeien naar de top.

 Jarenlang klopte, nee bonkte, FC Twente aan de deur van de vaderlandse top. Met leuk en verzorgd voetbal werd de top bestookt en regelmatig verslagen, met als resultaat een plaats in de top 2 de afgelopen seizoenen. Met voetballers als N’Kufo, Elia, Janssen, Engelaar, Landzaat, Ruiz, Stoch en Arnoutovich stond FC Twente garant voor aanvallend voetbal. Maar zoals zo vaak verlieten de beste spelers elk jaar de club voor een buitenlandse competitie. Toch bleek Twente in staat om elk jaar nieuwe spelers te scouten, dus zo staat er dit jaar met Ola John, Chadli en De Jong weer een voorhoede met genoeg potentie. Maar wie verder kijkt zie dat het Twente toch langzaam in de problemen komt met het vertrek van hun beste spelers. Aankopen als Janko, Verhoek, Fer en, voor komend seizoen, Tadic heeft Twente flink moeten betalen terwijl het zeer twijfelachtig is of dit het rendement gaat opleveren wat men nodig heeft.

Het probleem van Twente is het probleem dat vele clubs wereldwijd hebben: aan de top komen is 1, er blijven is 2. Structureel aan de top blijven vereist een professionele organisatie van A tot Z, met beleid dat verder gaat dan de dag van morgen. FC Twente wordt bestuurt en geregeerd door één man, namelijk Joop Munsterman. Een geslaagd zakenman in dagbladen en tijdschriften en een grote voorliefde voor Twente. In 2004 werd hij, na al enkele jaren in het bestuur gezeten te hebben, voorzitter van FC Twente. Een FC Twente dat op dat moment aan de rand van faillissement stond en sportief een grijze muis in de eredivisie was. Joop Munsterman reorganiseerde FC Twente en zette de tukkers zowel financieel als sportief in de steigers. In 2010 volgde de ultieme beloning met de eerste landstitel voor FC Twente. Een prestatie van formaat en waar hij alle lof voor verdiend.




Maar als je bij de top wilt behoren, heb je meer nodig dan één bevlogen man. In een groeifase is dit ideaal; één man die alle beslissingen neemt en daarmee een snelle groei bevorderd. Joop Munsterman vervult namelijk een dubbele functie binnen FC Twente en is zowel operationeel verantwoordelijk als voorzitter van de Raad van Commissarissen, waardoor hij zich zelf moet controleren. Een zeer onwenselijke situatie voor een topclub, want het is onmogelijk dat één man alle wijsdom in pacht heeft.

Het ontbreekt namelijk in Enschede aan een technisch beleid op lange termijn. De jeugdopleiding zit redelijk goed in elkaar, maar de doorstroom naar het eerste elftal is nihil. Daarnaast is de speelstijl van Fc Twente ook onderheven aan de grillen van de dag. Bij echte topclubs zie je een soort voetbal dat elk jaar relatief hetzelfde is en ook nagestreefd wordt. Zo wil men bij AJAX aanvallend verzorgd voetbal spelen, is het bij Feyenoord strijdlust het belangrijkst en spelen ze bij PSV al jaren lang berekenend voetbal. Bij FC Twente weet men het niet, wat resulteert in keuzes voor trainers die vreemd zijn. Trainers McClaren, Preud’home en Adriaanse zijn drie totaal verschillende trainers met andere filosofieën. Dit kan natuurlijk niet tot structureel succes leiden.

Zo bleek dus ook dit seizoen met een teleurstellende 6e plaats in de reguliere competitie en nederlaag in de playoffs tegen RKC. Gelukkig werd europees nog veilig gesteld via een extra ticket door het Europese fair play klassement. Een ongebalanceerd elftal met veel renners, maar weinig creativiteit voor de eindpass. Maar ook een trainerswissel die blijk gaf aan een gebrek aan beleid. De aanstelling van McClaren was er één van armoede, waar ik een hele blog over zou kunnen schrijven.

Het is te hopen dat men in Twente wakker is geworden en door heeft dat er wijsheid in het Oosten moet komen. Munsterman moet een keuze maken voor of operationeel manager of een controlerende functie. Er moet een duidelijk model komen met een algemene manager en een technisch manager. Het zou een goede zet zijn om Fred Rutten als trainer terug te halen en deze een aantal jaar te laten werken aan technische organisatie, waarin een herkenbare speelstijl wordt ontwikkelt met doorstroom vanuit de jeugd.

Ik heb meerdere malen een wedstrijd in de Grolsch Veste mogen bezoeken en heb genoten van de sfeer die er hangt. Daarom hoop ik dat men de wijsheid vindt om van FC Twente een topclub te maken die de tukkers verdienen……

Geen opmerkingen:

Een reactie posten