maandag 20 augustus 2012

Sport moet op de politieke agenda


Zo de komkommertijd is officieel  weer voorbij. De vakanties zijn hier weer voorbij en iedereen pakt zijn of haar leven weer op. En als ik mijn timeline op twitter en facebook mag geloven zijn de hangmoeders op schoolpleinen ook weer actief. Heerlijk om weer gewoon de vastigheden in het leven te kunnen oppakken.  De hele zondag, met of zonder kater is de enige variabele, turen naar Eredivisie Live om vervolgens om 19 uur met het bord op schoot het allemaal in samenvatting nog een keer te zien. En dan vertel ik maar niet hoe de andere zes dagen er uit kunnen zien. Ach eigenlijk veranderd er niet zo heel veel met afgelopen Sportzomer.

Toch heeft de afgelopen sportzomer mij iets duidelijk gemaakt en wel dat we geen echt sportland zijn. Cor van de Geest gaf tijdens een schandalig slecht bezochte persconferentie een uitstekende weerspiegeling van de huidige stand van zaken. We lopen de polonaise al voordat er één bal getrapt is, verdringen ons om als eerste commentaar te mogen geven als het “fout” gaat. We zien sport als amusement voor het volk in plaats als bezigheid van het volk. Alle kenners roepen dit, maar niemand die er wat mee wil of aan kan doen. De verkiezingen staan voor de deur, maar is er nog geen politieke partij die sport als speerpunt, of überhaupt als punt, op het programma heeft staan.


De grootste druk op de Nederlandse overheidsbegroting zijn de stijgende zorgkosten. Op dit moment geven we 15 miljard uit aan kosten aan de gevolgen van onder andere obesitas en dit zal de komende jaren alleen maar meer en meer worden. Geen enkele partij die dit onderwerp dusdanig serieus neemt en aan preventie wil gaan denken. Terwijl het toch duidelijk is dat herinvoering van schoolzwemmen en het serieus opzetten van gymnastieklessen in basisonderwijs het probleem bij de wortels aanpakt en echt effect zal hebben, zeker op de lange termijn.

De overheid is bang voor de kosten die het met zich meebrengt, maar ik denk dat het wel meevalt. De overheid moet vooral een coördinerende en faciliterende rol op zich nemen. Er zijn zoveel initiatieven die met een klein zetje al een verschil kunnen maken. De overheid zou meer topsporters moeten gaan ondersteunen, maar hier ook wat voor terug verlangen. Laat alle, door de overheid gesteunde, sporters nou eens een aantal clinics gaan geven op scholen.  Topsporters presteren en inspireren op deze manier optimaal.

Daarnaast zijn er genoeg oud sporters die (op commerciële basis) heel veel kunnen betekenen voor breedtesport in Nederland. Als de overheid dit nou eens gaat coördineren, weet ik zeker dat in samenwerking met het bedrijfsleven er prachtige dingen kunnen gebeuren. Een mooi voorbeeld is “De Berg”van Thijs Zonnenveld. Een op het oog krankzinnig project om een berg te gaan bouwen in Nederland, maar ik ben er van overtuigt: Die berg komt er! Het is een prachtig voorbeeld van hoe het bedrijfsleven een vooruitstrevend idee oppakt en gaat meedenken. De berg zal misschien een grote heuvel van 300 meter worden, maar de sport zal er van profiteren en het bedrijfsleven heeft weer een mooi innoverend project.


Zo zullen er veel meer (oud) sporters zijn met idee en zelfs concrete plannen die de sport en daarmee dus de maatschappij, naar een hoger niveau tillen. Het kost nu misschien een paar euro’s, maar het gaat het uiteindelijk het veelvuldige opbrengen. Het voornaamste dat de overheid moet doen is faciliteren om zaken mogelijk te maken, in plaats een shit-load aan regels te maken die het alleen maar bemoeilijken.

Sport kan veel meer voor Nederland betekenen dan dat het nu doet. De politieke partij die dat inziet en mee aan de gang gaat zal zich weten te onderscheiden en heeft in elk geval mijn stem te pakken........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten